wielerklassieker verslag
Parijs - Roubaix, 260 km |  Marcel Vlek |
Een getuigenverslag |  publ. 4 januari 2007  |

 

11 juni 2006. Des zaterdags morgen om 11.15 uur troffen de helden van Parijs Roubaix elkaar aan de koffie bij Jan en Tanya Schoemaker in Breda, om vandaar de reis verder gezamenlijk te vervolgen naar Compiègne in het schone Franse land. Jan en Tanya, bedankt, koffie was top en de bijlagen werden in dank aanvaard!

De bus van Bilderberg Midden Veluwe Hotels was ruim en comfortabel, al was er één misplaatste opmerking over het ontbreken van airco. Toen heerste er kennelijk hier en daar nog wat overmoed. Drie fietsen op de drager van Ronald en twee erin, met de bagage. 

In België werd gestopt voor een rijderswissel, om Cor, de broer van Rob Key, aan het stuur te laten. Samen met Henk, de zwager van Peter vd Berg, verzorgde hij vanaf dat moment de verplaatsing van onze bus, inclusief leeftocht en water, vooral veel water. Tijdens de stop in België trakteerde Frans ons op het uitzicht op een broodje gezond met cola en kochten wij zelf maar wat te drinken. In zuid België wees een elektronische thermometer 34°C aan, maar wij meenden een defect in het apparaat te herkennen. Weer een gevalletje van overmoed, bleek later, want verderop langs de weg stonden meer van die dingen dezelfde waarde aan te wijzen. Oeps! Hoe zou dat zondag zijn?

Eenmaal in Frankrijk hebben we, dit jaar vóór sluitingstijd, de “Éclairière de l’Armistice” bezocht, vlakbij Compiègne. Dit museum herbergt de restauratiewagon waarin in 1918 de Duitse generaals gedwongen werden de capitulatie te tekenen. In 1941 heeft Hitler het ding fijntjes teruggebracht naar dezelfde locatie om de Fransen hun overgave te laten signeren. Het museum herbergt diverse collecties (gevonden) voorwerpen en veel beeldmateriaal over de gruwelen van “La Grande Guerre” en de tweede Wereldoorlog.

 

 

Vandaar zochten we het hotel waar Frans gereserveerd had, maar waar geen kamers voor ons waren. Men deelde ons mee ons een “upgrade” te kunnen bieden in het Relais de Napoléon, eveneens in Compiègne. In ruil voor een biertje hebben we dat geaccepteerd. Was niet verkeerd, er werd zelfs vanaf 04.00 uur ontbijt aangeboden voor fietsers! Moest een wereldtent zijn. Na wat douchen en opfrissen konden we een biertje nemen en aan tafel. Om de snelheid erin te houden allemaal hetzelfde besteld en vrij vlot gegeten. Enkelen naar bed, anderen de kaart nog maar eens op tafel, maar uiteindelijk om 04.15 uur ging de wekker voor allemaal. Op naar het beloofde ontbijt dat een redelijk mager aanzien bood, gezien het feit dat de eerste groep die het hotel verliet, flink had huisgehouden. Peter van den Berg had een krat met ontbijtspullen in de auto, dus we kwamen alsnog goed gevoed het hotel uit.

Chauffeur Cor heeft als een kloek over ons gewaakt en voor ons gezorgd, door Hollandse bruine boterhammen met kaas te zorgen voor onderweg. Het moet gezegd, hij was als een moeder voor ons.

De nachtreceptioniste van het hotel, die haar debuut maakte in het vak, wilde ons nog het diner aanbieden, maar we hebben dat grootmoedig afgeslagen door toch de nota in zijn geheel te voldoen, waarna we afreisden naar Cambronne les Ribécourt, de startplaats. Nog even Frans zijn wrakke knie intapen (zie ook foto) soigneren, bananen laden, trui volstoppen, op de foto, afscheid nemen van Cor en Henk en wegwezen!

 

20.45 uur: en weer schoon!

Peter wordt niet goed van de gegeven antwoorden

Paul en Peter volgen er kort na

Paul interviewt Marcel op het gras

Frans rijdt binnen in Roubaix

Aan de start in Cambronne les Ribécourt, 06.15 uur

Even de benen warmdraaien en dan het gas erop. De eerste 85 KM geen weerstand van betekenis, dus in groot peloton (180 man plus!) met een mooi gemiddelde (33km/u) naar de eerste controle, waar Cor en Henk ons in de armen sloten, van schoon water en boterhammen met kaas voorzagen. Henk pikte ons bij de controle op voor verversingen bij de bus, die de gehele dag strategisch stond opgesteld. De temperatuur liep gedurende de ochtend goed op, zodat de lange mouwen en andere overtollige kleding uitgingen en in de bus gesmeten werden. Cor had gelukkig strijkbout en strijkplank bij zich, dus het kon, eenmaal thuisgekomen, zó de kast in. Hij was, het is al eerder vermeld, als een moeder voor ons.

Daarna op weg naar de eerste kasseien bij Troisvilles op 97 KM. Het eerste stuk kasseien werd met veel élan geattaqueerd, ook door Rob, die bijna emotioneel werd, hetgeen na 100 meter overigens wel weer over was…….

 

De eerste stroken lagen er netjes bij, mede dankzij Cor, die de strijkbout fluks hanteerde…  enfin, het was redelijk doorkomen op de eerste stroken. De rit ging verder omhoog naar het noorden. De temperatuur ging ook verder omhoog, op sommige stukken was het meer dan 36° C!

Liters vocht namen we tot ons. Van de oorspronkelijke voorraad van 45 liter, was halverwege een flink deel geconsumeerd.

In  de tuin van het Château de Raismes, wachtte ons de lunch, alvorens de tranche de Bois de Wallers te bestijgen. Pasta was er en yoghurt, maar vooral veel vocht. De organisatie heeft overigens op alle controleplaatsen een wereldbuffet met cake, chocola, fruit, water en grenadine staan, dus ook zonder eigen voer kom je de dag wel door. De temperatuur begon zijn tol te eisen, zodat Frans en Paul tijdens de lunch wakker gemaakt moesten worden uit een welhaast lethargische slaap. Pasta d’r in en wegwezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het werd al een beetje harken. Door de warmte en de droogte stoof het op de drukkere stroken behoorlijk, zoals op de bijgaande foto ook te zien is! Links op de foto een scout van de ploeg Davitamon, op zoek naar talent tussen de oudere renners.

De mannen werden zwijgzamer en meer in zichzelf gekeerd. Iedereen vocht tegen de hitte en zichzelf en zocht op de kasseien vaker het kantje op dan twee jaar geleden.

Toen Rob lek reed, was er een oponthoud van ongeveer een uur, omdat na het vervangen van één band, we verder wilden rijden en ook de voorband lek bleek. De band die Paul kon aanbieden bleek over een te klein ventiel te beschikken, zodat Marcel verder reed om een band te halen bij de anderen, die verderop wachtten in de schaduw.

Even na die ongeplande, maar zeer welkome onderbreking, troffen we Henk en Cor, het wereldkoppel dat met de wereldontvanger op de schouder wist te melden dat het Nederlands elftal met 1 – 0 voorstond. Lekker belangrijk! Water drinken, hijgen en weer verder. Op dat punt, zo bleek achteraf, werd door sommigen overwogen om te stoppen, hetgeen op de laatste stop voor Roubaix ook werd geadviseerd door de daar aanwezige artsen, die een aantal deelnemers uit de koers namen. Weer even voor dood in het gras en op naar de laatste 28 kilometer, met nog maar 8,2 km kasseien. Welke mafketel had dit bedacht? 

De vorm groeide echter naarmate we Roubaix naderden en we de laatste kasseien onder ons door lieten gaan. Dat ging zo lekker dat Peter van den Berg bijna vergat in Roubaix het Vëlodrôme in te

rijden. Dat konden we echter tijdig herstellen, zodat we allemaal om 19.40 uur binnen waren voor de ereronde. Een extra ronde heeft alleen Frans gedaan, maar die vind het dan ook leuk. Het was overigens wel de moeite waard, het publiek was in groten getale gekomen om ons binnen te zien komen.

Verrot, vuil en uitgeput is ongeveer de beschrijving die het beste past bij de wijze waarop we het Vélodrôme binnenreden. Bij gebrek aan echtgenotes hebben Cor en Henk ons in de armen gesloten. Ze waren ook toen, het moet gezegd, als een moeder voor ons! 

Koleretocht! En wat was er voor nodig? 2 bruine broden, 150 gram Bona, 500 gram Hollandse kaas, 24 krentenbollen, 32 liter Spa blauw, 12 liter Spa rood, 6 liter energy drink, een flinke kliek pasta, 6 repen, 12 bananen, Koolhydraatgel en energy bars en andere troep.

Het was heerlijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tot in 2008!